Mantelzorgwoning vergunningsvrij bouwen

Mantelzorgwoning bouwen: hoe gaat dat in z’n werk?

Of u er nu wel op niet op zit te wachten: er is een kans aanwezig dat je op een dag te maken krijgt met mantelzorg voor iemand uit uw familie-, buren- of vriendenkring of wellicht een andere naaste. Mede om die reden is het dan ook een veelvoorkomende vraag voor mensen die te maken hebben met mantelzorg: wanneer mag je een mantelzorgwoning bouwen? Het antwoord op deze vraag is simpel en we leggen het dan ook graag aan u uit in deze blog.

Wat is een mantelzorgwoning precies?

Laten we echter beginnen met uitleggen wat een mantelzorgwoning dan precies is. Wanneer er iemand mantelzorg nodig heeft – onbetaalde, langdurige hulp van een naaste – kan er een extra gebouw gerealiseerd worden op het terrein van degene die mantelzorg nodig heeft. Deze woning kan worden bewoond door de zorgverlener (de naaste), maar ook juist door degene die zorg nodig heeft. In dat geval woont de zorgverlener in het huis dat oorspronkelijk bij het terrein hoort. Vandaar de naam mantelzorgwoning.

Mag u vergunningsvrij een mantelzorgwoning bouwen?

Maar wanneer mag u dan een mantelzorgwoning bouwen? Nou, in principe mag u op uw eigen terrein ‘gewoon’ een mantelzorgwoning bouwen. U heeft hiervoor geen vergunning nodig en u kunt dus vergunningsvrij een mantelzorgwoning bouwen. Echter, er zijn wel regels voor het bouwen van een mantelzorgwoning. Eén van deze dingen is dat u wel moet voldoen aan het Bouwbesluit, waar u onder andere regels vindt wat betreft veiligheid, gezondheid en milieu.

Goed om te weten is wel dat de mantelzorgwoning, nadat de mantelzorg stopt, niet meer gebruikt mag worden als woning. We horen u denken: ‘Moet het dan worden gesloopt?’. Dat is niet zo. Wel moeten bepaalde ruimtes, zoals de keuken en de badkamer, worden verwijderd. Meer vragen over de regels? Neem gerust contact met ons op. Onze specialisten helpen u graag bij al uw vragen over het (vergunningsvrij) bouwen van een mantelzorgwoning.

Wilt u een mantelzorgwoning laten bouwen? Neem contact op met Houtbouw Holland!

Bent u in de situatie terecht gekomen dat het beter is om een mantelzorgwoning te laten bouwen? Dan bent u bij Houtbouw Holland aan het juiste adres. U kunt contact opnemen met Houtbouw Holland om te informeren wat wij voor elkaar kunnen betekenen. Telefonisch zijn wij bereikbaar via het nummer 0599 204 020 en ons mailadres is info@houtbouwholland.nl.