1. Home
  2. Houtsoorten

Houtsoorten

OREGON PINE (DOUGLAS)

De in Nederland groeiende douglas, ook wel inlands douglas genoemd, heeft vers gezaagd meestal een licht geelbruine kleur die op den duur verkleurt tot fraai oranjeachtig geelbruin. Van snel gegroeide, tamelijk jonge bomen is het hout meer roodachtig van kleur. Douglas is harshoudend, waardoor soms vettige vlekjes of streepjes op het geschaafde hout zichtbaar zijn. De inlandse douglas heeft een grove structuur en is behoorlijk sterk. Douglas is daarom voor vele toepassingen geschikt, zowel binnen als buiten. Douglas valt onder duurzaamheidsklasse 3. Het is veel minder gevoelig voor houtschimmels dan vuren- of grenenhout. Wij adviseren u het hout te (laten) behandelen met een waterverdunbare beits. U kunt kiezen uit onbewerkte, natuurlijke planken met schors of rechte planken zonder schors.

EUROPEES VUREN

Vuren is afkomstig van de fijnspar. Geen houtsoort is zo multifunctioneel als vuren. Het is gemakkelijk te bewerken, sterk en licht en daardoor prima geschikt om mee te bouwen. Vuren valt onder duurzaamheidsklasse 4 en heeft bescherming nodig tegen weersomstandigheden.

THERMISCH VERDUURZAAMD GRENEN/VUREN

Het principe van het thermisch verduurzamen bestaat uit het gecontroleerd verhitten tot circa 212 ˚C in een zuurstofarme ruimte. Na verhitting wordt het hout zorgvuldig afgekoeld. Thermisch verduurzaamd hout, ook wel thermowood genoemd is door dit proces gedroogd en schimmelvrij. Door de warmtebehandeling wordt duurzaamheidsklasse I/II op een duurzame en milieuvriendelijke wijze bereikt. Er komen geen chemicaliën aan te pas en ook komen er geen schadelijke stoffen vrij. De geur van thermisch verduurzaamd hout wordt ervaren als een aangename stoomgeur. Door het verhittingsproces krijgt het hout naast de verhoogde duurzaamheid ook een verbeterde stabiliteit en een mooie warmbruine kleur. Onbehandeld thermisch gemodificeerd hout zal op natuurlijke wijze vergrijzen. Het hout kan ook prima afgewerkt worden met een beits. De prijs van thermisch verduurzaamd hout ligt veel lager dan Western Red Cedar, dat maakt het hout, samen met het verantwoorde milieuaspect, een heel goed alternatief.

(SIBERISCH) LARIKS

De houtsoort lariks is aan een nieuw leven begonnen. Werd het vroeger in ons land veel gebruikt in de tuin-, water-, scheeps- en mijnbouw, tegenwoordig bouwen we er vloeren, kozijnen, trappen en gevelbekleding mee. Lariks was populair vanwege de duurzame en sterke eigenschappen, het uiterlijk speelde nauwelijks een rol. Nu is het omgekeerd: we kiezen lariks vooral om de fraaie kleur en structuur. De natuurlijke duurzaamheid maakt de houtsoort geschikt voor een groot aantal toepassingen. Door de combinatie van hars en een hoog percentage kernhout is lariks weinig gevoelig voor houtschimmels zoals blauwschimmel.

Lariks valt onder duurzaamheidsklasse 3. Dit betekent dat lariks geen verdere verduurzaming nodig heeft. Larikshout dat enige tijd blootgesteld is aan de weersomstandigheden kleurt grijsachtig, wat overigens niets verandert aan de levensduur.

Door het hout te behandelen met een (kleurloze) beits blijft de mooie houtkleur van het lariks behouden. Lariks is in diverse uitvoeringen bij ons verkrijgbaar, bijvoorbeeld in 25 mm schaaldelen (gepotdekseld), 18 mm geschaafde rabatdelen of fijn bezaagd Zweeds rabat.

EUROPEES EIKEN

Eiken is ongetwijfeld de bekendste Europese houtsoort. Eiken is geel- tot donkerbruin, sterk, behoorlijk hard en zeer betrouwbaar. Het is tamelijk gemakkelijk te verwerken. De in Nederland groeiende houtsoort, ook wel inlands eiken genoemd, komt oorspronkelijk uit Amerika. In vrijwel iedere tak van industrie is het hout toe te passen, zoals op scheepswerven, bij bruggenbouw, bij het maken van meubels en speelgoed en in de chemische industrie. Wij gebruiken inlands eiken vooral als constructiehout. Het is harder, zwaarder en sterker dan geimporteerd eiken. Eiken valt
onder duurzaamheidsklasse 2. Gedroogd eiken werkt nog enigszins en is niet gevoelig voor blauwschimmels. Daarom heeft eiken na verwerking geen verdere behandeling nodig. Eiken is bij ons verkrijgbaar in een schaaldelen uitvoering. U kunt kiezen uit onbewerkte, natuurlijke planken met schors of rechte planken zonder schors.

WESTERN RED CEDAR

Het verse hout van Western red cedar kent een waaier aan prachtige kleurvarieteiten: lichtbruin, rosbruin, zalmkleurig en chocoladebruin. Het donkere hout komt meestal uit het centrale deel van de stam en het lichter getinte komt meer van de buitenzijde. In het hout kunnen ook afwisselend donker en licht getinte banen voorkomen. In kwaliteit is het donkere en het lichte hout gelijk. Het hout heeft een typische cedergeur en een bittere smaak en bevat geen hars. Western red cedar is zowel met de hand als machinaal gemakkelijk te bewerken. Onbehandeld red cedar-hout dat aan daglicht en aan weer en wind blootstaat, verweert vrij snel en krijgt een grijsachtige kleur. Behandeling met beits voorkomt deze verkleuring. Western red cedar valt onder de duurzaamheidsklasse 2: het hout is niet gevoelig voor houtschimmels en hoeft verder geen behandeling te ondergaan. Red cedar is toepasbaar in alle mogelijke constructies, zowel binnens- als buitenshuis. Western red cedar is bij ons in diverse uitvoeringen verkrijgbaar. Zo kunt u kiezen uit 18 mm geschaafde rabatdelen en fijn bezaagd Zweeds rabat.

Menu