Douglashout

De in Noordwest Europa groeiende Douglasspar, heeft vers gezaagd meestal een licht geelbruine kleur die op den duur verkleurt tot fraai oranjeachtig geelbruin. Van snel gegroeide, tamelijk jonge bomen is het hout meer roodachtig van kleur. Douglas is harshoudend, waardoor soms vettige vlekjes of streepjes op het geschaafde hout zichtbaar zijn.

Douglas heeft een grove structuur en is behoorlijk sterk. Douglas is daarom voor vele toepassingen geschikt, zowel binnen als buiten. Douglas valt onder duurzaamheidsklasse 3. Het is veel minder gevoelig voor houtschimmels dan vuren- of grenenhout. Wij adviseren u het hout te (laten) behandelen met een water-verdunbare beits.

Douglashout is een zeer populaire houtsoort voor buitengebruik door de goede prijs- kwaliteit verhouding.

Vurenhout

Vuren is afkomstig van de Fijnspar. Geen houtsoort is zo multifunctioneel als vuren. Het is gemakkelijk te bewerken, sterk en licht en daardoor prima geschikt om mee te bouwen.

Vuren valt onder duurzaamheidsklasse 4, dit hout heeft bescherming nodig tegen weersomstandigheden.

Europees eiken

Eiken is ongetwijfeld de bekendste Europese houtsoort. Eiken is geel- tot donkerbruin, sterk, behoorlijk hard en zeer betrouwbaar. Het is tamelijk gemakkelijk te verwerken. De in Nederland groeiende houtsoort, ook wel inlands eiken genoemd, komt oorspronkelijk uit Amerika. In vrijwel iedere tak van industrie is het hout toe te passen, zoals op scheepswerven, bij bruggenbouw, bij het maken van meubels en speelgoed en in de chemische industrie. Wij gebruiken inlands eiken vooral als constructiehout. Het is harder, zwaarder en sterker dan geïmporteerd eiken.

Eiken valt onder duurzaamheidsklasse 2. Gedroogd eiken werkt nog enigszins en is niet gevoelig voor blauwschimmels. Daarom heeft eiken na verwerking geen verdere behandeling nodig.

Thermisch verduurzaamd grenen/vuren

Het principe van het thermisch verduurzamen bestaat uit het gecontroleerd verhitten tot circa 212 ˚C in een zuurstofarme ruimte. Na verhitting wordt het hout zorgvuldig afgekoeld. Thermisch verduurzaamd hout, ook wel Thermowood genoemd, is door dit proces gedroogd en schimmelvrij. Door de warmtebehandeling wordt duurzaamheidsklasse 2 op een duurzame en milieuvriendelijke wijze bereikt. Er komen geen chemicaliën aan te pas en ook komen er geen schadelijke stoffen vrij. De geur van thermisch verduurzaamd hout wordt ervaren als een aangename stoomgeur.

Door het verhittingsproces krijgt het hout naast de verhoogde duurzaamheid ook een verbeterde stabiliteit en een mooie warmbruine kleur. Onbehandeld thermisch gemodificeerd hout zal op natuurlijke wijze vergrijzen. Het hout kan ook prima afgewerkt worden met een beits. De prijs van thermisch verduurzaamd hout ligt veel lager dan Western Red Cedar, dat maakt het hout, samen met het verantwoorde milieuaspect, een heel goed alternatief.

Western red cedar (WRC)

Het verse hout van Western Red Cedar kent een waaier aan prachtige kleurvariëteiten: lichtbruin, rosbruin, zalmkleurig en chocoladebruin. Het donkere hout komt meestal uit het centrale deel van de stam en het lichter getinte komt meer van de buitenzijde. In het hout kunnen ook afwisselend donker en licht getinte banen voorkomen. In kwaliteit is het donkere en het lichte hout gelijk. Het hout heeft een typische cedergeur en een bittere smaak en bevat geen hars. Western red Cedar is zowel met de hand als machinaal gemakkelijk te bewerken. Onbehandeld red Cedar-hout dat aan daglicht en aan weer en wind blootstaat, verweert vrij snel en krijgt een grijsachtige kleur. Behandeling met beits voorkomt deze verkleuring. Western Red Cedar valt onder de duurzaamheidsklasse 2. Red Cedar is toepasbaar in alle mogelijke constructies, zowel binnens- als buitenshuis.

Western Red Cedar is met verschillende kwaliteitskenmerken te koop. De meest voorkomende zijn Tight Knotty en Clear and Better. Tight Knotty is de budget versie van Red Cedar. Het is de ideale oplossing voor iedereen die op zoek in naar voordelige, maar kwalitatief goede gevelbekleding. Tight Knotty heeft alle voordelen van Red Cedar, het enige verschil is dat er vaste noesten in deze planken zitten. Deze vaste noesten vallen er niet uit, dus u hoeft niet bang te zijn dat de plank integriteit verliest. Tight Knotty Red Cedar is een aanrader voor de liefhebbers van karakteristiek hout.

Bovenaan in het Red Cedar segment vindt u Clear and Better. Deze gevelbekleding is aan de prijzige kant, maar hier krijgt u veel voor terug. Clear and Better planken zijn foutvrij en bevatten dus vrijwel geen noesten. Daarnaast hebben ze een hele rustige lijntekening en krijgt de gevel een moderne uitstraling.

Thermo ayous

Dit is een Afrikaanse houtsoort met nagenoeg geen noesten en kwasten. Hierdoor heeft het een mooie egale structuur met een kenmerkende natuurlijke uitstraling. Bij thermische modificatie wordt hout behandeld met hitte en stoom waardoor vocht uit het hout verdwijnt en de samenstelling van het hout verandert. Dit proces maakt thermo Ayous zeer duurzaam en zorgt het ook voor een lichter gewicht, waardoor het heel geschikt is als gevelbekleding. Thermo Ayous valt dan ook in duurzaamheidsklasse 1 tot 2.

Daarnaast zorgt het thermisch verduurzamen ervoor dat hout een warme, donkerdere kleur krijgt. Het proces van thermische modificatie verandert de samenstelling van hout. Dat zorgt voor een langere levensduur. Het hout wordt door thermische modificatie droger, wat ervoor zorgt dat het minder sterk en buigzaam is. Het lage vochtigheidspercentage maakt het hout wat gevoeliger voor schade dan bij niet thermisch gemodificeerd hout.