Stap 1

Het eerste contact moment met ons

Tijdens het contact met één van onze adviseurs Eddy Schipper, Paul Sesselaar of Roelf Jager worden al uw wensen geheel in kaart gebracht. Het bespreken van uw wensen kan telefonisch, bij u thuis óf bij ons op kantoor.

Wij adviseren u over alle mogelijkheden; zo komen we uiteindelijk samen met u tot een ontwerp voor uw maatwerk schuur, bijgebouw of schuurwoning. Vervolgens maken wij voor u een geheel vrijblijvende offerte met een ontwerpschets.

Stap 2

Tekening en offerte akkoord?

Na uw akkoord gaat onze tekenaar samen met onze technische man; Harry van der Laan, alles bouwkundig goedkeuren en worden de constructieve berekeningen en bouwtekeningen gemaakt volgens het Bouwbesluit.

Stap 3

Houtbouw Holland zoekt voor u alle zaken uit

In sommige gevallen heeft u toestemming nodig van uw gemeente voor het plaatsen van de schuur, houten bijgebouw of schuurwoning.

Houtbouw Holland zoekt voor u alle zaken rondom de bouwvergunning uit en wij zullen de aanvraag geheel vrijblijvend voor u verzorgen.

Stap 4

Wij beginnen met alle voorbereidingen

Wij selecteren het mooiste en kwalitatief beste hout voor uw project. Samen met u plannen we vervolgens het plaatsen van uw gebouw in.

Ondertussen beginnen wij in onze werkplaats met alle voorbereidingen. Zo wordt uw schuur of woning op vakkundige en ambachtelijke wijze in prefab onderdelen klaargemaakt voor plaatsing bij u thuis.

Stap 5

Binnen enkele dagen staat uw droomgebouw

Onze ervaren montageploeg komt uw schuur, tuinkamer, carport of schuur woning leveren en plaatsen. De prefab onderdelen van uw houten bijgebouw worden één voor één op hun plaats gehesen.

Dit gaat erg snel en is ook nog eens leuk om te zien. Binnen enkele dagen staat uw droomgebouw en kan het genieten gaan beginnen.

Wij geven 10 jaar garantie op alle onderdelen zoals dakbedekking, fundering, kozijnen, houtkwaliteit, constructie en alle draaiende delen.

Het team van Houtbouw Holland

Ook een schuur vanHoutbouw Holland?

Vraag dan een vrijblijvende offerte of gratis brochure aan.

Vraag een offerte aanBrochure aanvragen

Houtbouw Holland

Ontwerpt en realiseert

Schuren

Een maatwerk kapschuur, schuur met carport, garage of een schuur met overkapping

Bekijken

Tuinkamers

Een maatwerk tuinkamer, standaard tuinkamer, overkapping of tuinkamer

Bekijken

Woningen

Een schuurwoning, recreatiewoning & mantelzorgwoning of gastenverblijf

Bekijken

Vergunning aanvragen

Heeft u bouwplannen? In sommige gevallen heeft u daarvoor toestemming nodig van gemeente en omwonenden. De overheid heeft de afgelopen tijd wijzigingen doorgevoerd in het vergunningstraject. Binnenkort verwachten we nog meer wijzigingen in de regelgeving rondom de omgevingsvergunning.

Saaie en complexe kost? Voor Houtbouw Holland is het een uitdaging. Wij zoeken alle zaken rondom de bouwvergunning dan ook met liefde voor u uit.

Wat mag ik (onder voorwaarden) vergunningsvrij bouwen?

 • Schuur vergunningsvrij bouwen
 • Aanbouw vergunningsvrij bouwen
 • Tuinhuis vergunningsvrij bouwen
 • Overkapping vergunningsvrij bouwen
 • Carport vergunningsvrij bouwen
 • Tuinkamer vergunningsvrij bouwen
 • Bijgebouw vergunningsvrij bouwen

Per 01-01-2024 is de Omgevingswet in gegaan

Vanaf 1 januari 2024 kan een plan vergunningsvrij zijn als technische bouwactiviteit of als omgevingsplanactiviteit. Bovenstaande gevallen zijn net als voor de invoering van de Omgevingswet voor beiden vergunningsvrij. Voor veel van deze situaties verandert er dus vrijwel niets.

Gemeentes kunnen vanaf nu wel bepalen hoeveel bijbehorende bouwwerken ze willen toelaten. Kijk daarvoor in het Omgevingsplan (artikel 22.36), of doe de vergunningscheck om hier achter te komen, dit kan via het omgevingsloket: https://omgevingswet.overheid.nl/checken

Bij vergunningsvrij bouwen moet men wel gewoon voldoen aan bouwtechnische regels. Voorheen stonden die in het Bouwbesluit. Vanaf nu heet dit Bbl (Besluit bouwwerken leefomgeving).

Saaie en complexe kost? Voor Houtbouw Holland is het een uitdaging. Wij zoeken alle zaken rondom de vergunning dan ook met liefde voor u uit en kunnen de adviseurs van Houtbouw Holland alle zaken rondom vergunningen voor u verzorgen indien u een vergunning nodig bent.

Ook leveren wij alle benodigde bouwtekeningen, constructieberekeningen en kadastrale gegevens. Blijkt u uiteindelijk toch geen vergunning te krijgen? Wees gerust, wij werken altijd op basis van verlening van vergunning. U zit dus nergens aan vast.

Zo kunt u zich alvast verheugen op uw nieuwe aankoop!

Veelgestelde vragen

In het achtererfgebied mogen bijbehorende bouwwerken (mits deze voldoen aan een aantal voorwaarden) vergunningsvrij gebouwd worden. Als het achtererfgebied direct grenst aan het openbaar toegankelijk gebied, bijvoorbeeld bij een eindwoning, dan moet een bijbehorend bouwwerk daar 1 meter vanaf staan. Bijbehorende bouwwerken bij een recreatiewoning zijn niet vergunningsvrij. Als een deel van uw erf een andere bestemming heeft, bijvoorbeeld natuur of agrarisch, dan is dat geen onderdeel van het achtererfgebied.

Voor bijbehorende bouwwerken (aanbouw en/of bijgebouw) geldt het volgende:

Bepaal het bebouwingsgebied: het achtererfgebied + grond onder bebouwing, minus het oorspronkelijke hoofdgebouw.

Dit oppervlak mag u maximaal, vergunningsvrij, bijbouwen:

 • bebouwingsgebied kleiner of gelijk aan 100 m²: 50 % van het bebouwingsgebied;
 • bebouwingsgebied groter dan 100 m² en kleiner of gelijk aan 300 m2: 50 m² plus 20% van het deel van het bebouwings-gebied dat groter is dan 100 m²;
 • bebouwingsgebied groter dan 300 m² 90 m² plus 10% van het deel van het bebouwingsgebied dat groter is dan 300 m², tot een maximum van 150 m²;

Als er al gebouwen zijn bijgebouwd, t.o.v. het oorspronkelijke hoofdgebouw, dan telt het oppervlak daarvan mee in de berekening.

Bij twijfel over het achtererfgebied, het bebouwingsgebied of de haalbaarheid van uw plannen kan u uiteraard contact opnemen met de adviseurs van Houtbouw Holland voor advies en overleggen met uw gemeente door en voorgesprek of vooroverleg aan te vragen.

Buiten de zone van 4 meter tot het hoofdgebouw mag een bijbehorend bouwwerk alleen een ondergeschikte functie hebben, zoals een berging of garage. Dus bijvoorbeeld geen slaapkamer. Een mantelzorgwoning mag wel buiten de 4 meter zone vanaf het hoofdgebouw komen. Voor de hoogte geldt onderstaande formule met een maximale nokhoogte van 5 meter.
Binnen de zone van 4 meter tot het hoofdgebouw is de maximale vergunningsvrije hoogte de eerste bouwlaag van het hoofdgebouw + 30 cm, tot een maximum van 5 meter nokhoogte (en niet hoger dan het hoofdgebouw).

Voor de hoogte van een bijbehorend bouwwerk geldt de formule: daknokhoogte (m) = (afstand tot de perceelsgrens (m) x 0,47) + 3 meter.

 • Bij een recreatiewoning.
 • Een verblijfsruimte op een tweede laag.
 • In een beschermd stads- of dorpsgezicht en/of bij een monument.
 • Bijgebouwen hoger dan 5 meter.
 • Op een perceel dat een andere bestemming heeft dan een woonbestemming.
 • Vergunningsvrij is niet regelvrij (technische bouwregels gelden altijd).
 • Regels voor bijbehorende bouwwerken zijn niet landelijk maar gemeentelijk geregeld. Check artikel 22.36 van het Omgevingsplan van uw gemeente om dit zeker te weten.
 • Bij monumenten mag u niet vergunningsvrij bouwen.
 • In een beschermd dorps- of stadsgezicht zijn alleen bijgebouwen aan de achterkant eventueel vergunningsvrij.
 • Overleg altijd van te voren even met uw buren.
 • U betaalt kosten (leges) aan de gemeente bij het aanvragen van een vergunning.
 • U kan niet meteen beginnen met bouwen als u een vergunning nodig bent, dat wil niet zeggen dat uw plan onmogelijk is. Een omgevingsvergunning voor een omgevingsplanactiviteit heeft u doorgaans binnen circa 8 weken na indienen van de aanvraag.

Komt u er niet uit?

Twijfel dan niet om even contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag bij het uitzoeken van alle zaken rondom vergunningen.

Neem contact op