Houtbouw

Houtbouw Holland gelooft in de kracht van hout en kent de grondstof door en door. Zo houden we bij de bouw rekening met de werking van hout, zodat ramen en deuren soepel open en dicht blijven gaan. De producten kennen een korte bouwtijd en alles is mogelijk. Op onze eigen productieafdeling in Nieuw-Buinen maken we uw gebouw volledig op maat. Van ontwerp tot fundering tot oplevering: alles voeren we uit met de grootste zorg voor de kwaliteit. We beschikken dan ook over de modernste bouwtechnieken, eersteklas materialen en zeer deskundige medewerkers!

Natuurlijk goed

Hout is een geweldige grondstof. Bomen geven zuurstof af, zodat er leven op aarde mogelijk is. Graag doen wij daar iets voor terug. Houtbouw Holland bouwt alleen met hout uit verantwoord beheerde bossen. Daarin worden er voor elke gekapte boom drie bomen teruggeplaatst. Het resultaat hiervan is dat er op dit moment meer bossen zijn in Europa dan ooit tevoren. In Scandinavië, Duitsland, Rusland en Nederland – de landen waar het meeste verantwoorde hout vandaan komt – zijn de bossen met 30% gegroeid in 50 jaar tijd. Elk jaar nemen ze met 1,5 miljoen voetbalvelden toe. In Nederland ontwikkelen we ook bossen met inheemse soorten om bijvoorbeeld oude landschappen in ere te herstellen. Hiermee bevorderen we de biodiversiteit en brengen we ecosystemen terug.

Milieuvriendelijk

Houtbouw is ecologisch goed voor het milieu. De groei van het hout vermindert de CO2-uitstoot en de verwerking van grondstof tot product heeft weinig invloed op de milieubelasting. Omdat nieuwe bomen de plaats innemen van gekapt hout, is er sprake van een oneindige grondstof. Het is voor altijd opnieuw beschikbaar. Andere grondstoffen, zoals ijzer of beton, zijn daarentegen wel uitputtelijk. Bovendien komt er bij de productie daarvan een grote hoeveelheid CO2 vrij.

Hout wint altijd

  • Bij de fabricage van een stalen constructie komt 5 maal meer zwaveldioxide in de atmosfeer dan bij een vergelijkbare constructie in hout.
  • De productie van een betonnen balk vergt 5 maal meer energie dan een vergelijkbare houten balk.
  • Bij het bouwen volgens de houtbouw is, vergeleken met traditionele bouw, 15 maal minder water nodig.
  • Een houtbouw-wand van 14 cm dikte heeft dezelfde isolatiewaarde als een stenen muur van 1 meter dik.
  • Het produceren van een ton bouwhout vergt 75 maal minder energie dan de productie van dezelfde hoeveelheid aluminium.
  • Een constructie van hout is licht en sterk. Hierdoor is het geschikt voor langdurig gebruik en vormt het een veilig onderkomen.
  • Een degelijk houten gebouw is zelfs aardbevingsbestendig!
  • Afhankelijk van de afwerking, de locatie en het onderhoud heeft houtbouw een levensduur van 40 tot 300 jaar.

Alles is mogelijk

Ons leven is hout, hout en nog eens hout. Dat beleeft u in alles wat u ruikt, ziet en voelt.

Wij ontwerpen uw wens en bouwen en organiseren alles daaromheen, zoals de bouwvergunning, het grondwerk en het leveren en leggen van vloeren. Voor de wandafwerking en de ramen en deuren kiest u zelf de materialen uit, bijvoorbeeld vuren, douglas, eiken of western red cedar.

Ook voor de dakbedekking zijn er talloze mogelijkheden, zoals oude of nieuwe pannen, sedum, golfplaten, dakpanplaten, hingles en riet. Wenst u een zolder met trap? Wenst u een dakkapel met een koperen goot? Alles is realiseerbaar.