Tuinkamer aanbouw

Een tuinkamer als aanbouw is de perfecte overgang tussen woning en tuin. Zeker wanneer u de aanbouw voorziet van isolatie en verwarming. Op die manier kunt u ook in het voorjaar en najaar genieten van uw tuinkamer aanbouw.

Het voordeel van een tuinkamer aanbouw is dat u op die manier een extra kamer creëert. Een ruimte waar u in alle rust een boek kunt lezen, kunt genieten van de tuin of op een zomeravond heerlijk kunt genieten van de avondzon.

Bij Houtbouw Holland zijn we gespecialiseerd in het op maat ontwerpen en bouwen van tuinkamers, schuren en houtbouw woningen. Wij helpen u graag met het creëren van uw droom tuinkamer als aanbouw of als vrijstaande tuinkamer.

Maak een afspraak

Wat zeggen onze klanten over

Houtbouw Holland

Als u kiest voor Houtbouw Holland geniet u de volgende voordelen:

— Eddy Schipper, eigenaar en houtliefhebber

verified

Hoogwaardige kwaliteit met standaard 10 jaar garantie

mood

Heldere communicatie staat bij ons hoog in het vaandel

forest

Wij geloven in de kracht van hout

psychiatry

Wij werken enkel met hout uit duurzaam beheerde bossen

Een tuinkamer als aanbouw op maat gemaakt

Een tuinkamer als aanbouw wordt ook wel een serre tuinkamer genoemd. In hoofdlijnen komt het op hetzelfde neer. Een geïsoleerde ruimte als aanbouw op uw woning.

Bij Houtbouw Holland is alles maatwerk. Wij leveren dus geen standaard bouwpakketten maar ontwerpen en bouwen samen met u een tuinkamer aanbouw helemaal op basis van uw wensen.

De basis van het ontwerp is houtbouw. Voor de meeste tuinkamers, tuinkantoren en overkappingen gebruiken we douglas hout. Naast Douglas kunt u ook kiezen voor thermisch verduurzaamd naaldhout, Europees eiken en lariks douglas hout of Thermo Ayous hout.

Naast maatwerk bieden we ook een aantal standaard tuinkamers aan. Dit zijn geen tuinkamers als aanbouw maar worden als losstaande gebouwen in uw tuin geplaatst.

Glazen schuifwanden

Bij een houten tuinkamer als aanbouw wordt vaak gekozen voor glazen schuifwanden. Het voordeel van werken met glazen wanden is dat het een ruimtelijk gevoel geeft. En dat de tuin mooi overloopt in de tuinkamer. Zo staat alles mooi met elkaar in verbinding.

Afhankelijk van de mate waarin uw de tuinkamer aanbouw wil isoleren kunt u er ook voor kiezen om de voorkant van de tuinkamer serre deels dicht te maken en te werken met industriële glaspanelen of de voorkant deels af te werken met lamellen.

Ook voor de dakafwerking zijn er verschillende mogelijkheden beschikbaar. Naast een plat dak of schuin dak kunnen we voor optimaal lichtinval ook één of meerdere lichtkoepels plaatsen. Ook het plaatsen van een lichtstraat behoort tot de mogelijkheden.

Informatie over vergunningsvrij plaatsen van een tuinkamer aanbouw

In de meeste gevallen is voor het plaatsen van een tuinkamer als aanbouw aan de achterkant van de woning geen vergunning nodig. Voor het vergunningsvrij plaatsen van een tuinkamer gelden de volgende regels:

  • De tuinkamer, aanbouw of veranda moet voorzien zijn van een plat dak of schuin dak (zadeldak of schilddak)
  • De goothoogte mag niet hoger zijn dan 3 meter
  • De hoogte van de daknok mag niet hoger zijn dan 5 meter. Gebruik hiervoor de volgende formule: (afstand daknok tot de perceelsgrens (m) x 0,47) + 3 = maximale daknokhoogte (m).
  • De tuinkamer moet ten minste 1 meter van de erfgrens geplaatst worden
  • De tuinkamer serre moet ten minste 1 meter achter de voorgevel van het hoofdgebouw geplaatst worden.

Ook voor de afmetingen van een serre aanbouw of tuinkamer zijn regels. Dit is om te voorkomen dat het achtererfgebied dichtslibt. Hoe groot een aanbouw mag worden is afhankelijk van het bebouwingsgebied.

Meer informatie daarover leest u in ons blog met alle informatie over het vergunningsvrij bouwen van een tuinkamer. U kunt ook zelf een vergunningscheck doen via: https://omgevingswet.overheid.nl/home

Kunnen er zonnepanelen op een tuinkamer geplaatst worden?

Ja, dat kan. De doorrekening en constructieberekening van alle constructies worden gedaan door een ingenieursbureau en voldoen aan het bouwbesluit. Het bouwbesluit zegt hierover:

‘Zonnepanelen moeten zodanig geïnstalleerd worden dat ze de constructieve veiligheid van het gebouw niet in gevaar brengen. Dit betekent dat het dak sterk genoeg moet zijn om het gewicht van de zonnepanelen te dragen, inclusief de belasting door wind en sneeuw.’

Standaard bouwen we bij Houtbouw Holland ver boven de gestelde norm. Dat betekend dat al onze constructies en gebouwen voldoen aan windbelasting (NEN- EN 1991-1-4 – Eurocode 1: Belastingen op constructies – Algemene belastingen – Windbelasting) voor windgebied 1 (kuststrook en de Waddeneilanden). Dit doen we o.a. door al onze gebouwen te voorzien van een extra zware houten constructie.

Dat betekend dat u op al onze gebouwen en constructies zonnepanelen kunt plaatsen. Bent u van plan om zonnepanelen op uw aanbouw of tuinkamer te plaatsen? Wij denken graag met u mee over de beste oplossing.

Veel gestelde vragen over een tuinkamer aanbouw

Een tuinkamer mag zonder vergunning worden gebouwd als deze voldoet aan specifieke voorwaarden met betrekking tot afmetingen en plaatsing. Een aanbouw of tuinkamer moet een plat of schuin dak hebben met een goothoogte van maximaal 3 meter en een nokhoogte van niet meer dan 5 meter, waarbij de maximale nokhoogte afneemt naarmate het dichter bij de perceelsgrens staat.

Deze is gebonden aan een formule die afhankelijk is van de afstand tot de perceelsgrens. Het bijgebouw moet in het achtererfgebied gelegen zijn, en de maximale oppervlakte varieert afhankelijk van de grootte van het bebouwingsgebied: tot 50% van het gebied voor oppervlaktes tot 100 m², een vaste hoeveelheid plus een percentage voor gebieden tussen 100 m² en 300 m², en een andere berekening voor gebieden groter dan 300 m², met een maximum van 150 m².

Meer informatie leest u in ons blog: vergunningsvrij bouwen.

De meeste tuinkamers bouwen wij met douglas hout. Dat geldt voor zowel de constructie als de gevelbekleding. Douglas is een duurzame keuze met een levensduur tot wel 80 jaar, wat het zeer geschikt maakt voor de ruige (Hollandse) buitenelementen. Daarnaast is deze houtsoort minder gevoelig voor schimmel en houtrot. Indien gewenst voorzien wij het hout van 2 lagen hoogwaardige kwaliteit beits. Voor een lange levensduur is onderhoud noodzakelijk. Wij adviseren het hout om de 7 tot 10 jaar te behandelen met verf of beits.