Meer ruimte en comfort met een houten aanbouw

Ambachtelijk maatwerk sinds 1948

Met een houten aanbouw creëert u extra ruimte en comfort in de woning. Met een houten aanbouw kunt u de oppervlakte van uw woonkamer vergroten, een grote open keuken creëren of een bijkeuken toevoegen aan uw woning.

Bij Holland Houtbouw bouwen we iedere houten uitbouw volledig op maat. Helemaal afgestemd op basis van uw wensen. In de meeste gevallen wordt een aanbouw aan de achterkant van de woning geplaatst en kiezen we voor houtskeletbouw met gevelbekleding van douglas zweeds rabat, modern Thermo Ayous of Western red cedar.

Een houten aanbouw is in de meeste gevallen een goedkoper alternatief in vergelijking tot een stenen uitbouw. Daarnaast geeft de houten gevelbekleding, afhankelijk van het type gevelbekleding een moderne of juist een landelijke uitstraling. Op deze pagina informeren we u graag over de verschillende mogelijkheden van een houten aanbouw.

Maak een afspraak

Wat zeggen onze klanten over

Houtbouw Holland

Als u kiest voor Houtbouw Holland geniet u de volgende voordelen:

— Eddy Schipper, eigenaar en houtliefhebber

verified

Hoogwaardige kwaliteit met standaard 10 jaar garantie

mood

Heldere communicatie staat bij ons hoog in het vaandel

forest

Wij geloven in de kracht van hout

psychiatry

Wij werken enkel met hout uit duurzaam beheerde bossen

Isolatie van een houten aanbouw

Vaak krijgen we vragen over de isolatiemogelijkheden van een houten uitbouw. En dat is gezien de stijgende prijzen van gas en elektra ook niet zo raar. Een houten gebouw of uitbouw kunnen wij dermate goed isoleren dat in de praktijk de uitbouw waarschijnlijk beter geïsoleerd zal zijn dan de originele woning.
De mate van isolatie van een houten aanbouw is onder andere afhankelijk van het oppervlak aan glas, type fundering en kozijnen. Bij alle geïsoleerde aanbouwen kiezen wij voor hardhouten kozijnen voorzien van HR++ glas en een geïsoleerde betonfundering. Dat gecombineerd met goede wandisolatie zorgt ervoor dat u er ook in winter warm bij zit, zonder hoge stookkosten.

Houten aanbouw in verschillende stijlen

Bij het ontwerpen van een aanbouw nemen we natuurlijk uw wensen als uitgangspunt. Daarnaast proberen we met het ontwerp ook rekening te houden met de omgeving en uiteraard de stijl en uitstraling van uw woning zodat het uiteindelijk een mooi geheel zal vormen.. Een moderne of landelijke stijl zijn veel voorkomende wensen.

Houten aanbouw modern

Bij een houten aanbouw met moderne uitstraling kiezen we vaak voor grote ramen in hardhouten kozijnen in de kleur zwart. Dit gecombineerd met verticale Rhombus profielen, channelsiding van Thermo Ayous of western red cedar maakt het plaatje voor een uitbouw met moderne uitstraling helemaal compleet.

Houten aanbouw landelijk

Typische kenmerken van een houten aanbouw in landelijke stijl is de douglas houten gevelbekleding. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor gepotdekselde zweeds rabat planken. Hiermee komt de landelijke uitstraling mooi tot haar recht. Ook kan het zichtbaar maken van gebinten een manier zijn om de landelijke uitstraling te benadrukken.

Houten aanbouw met overkapping

Met het toevoegen van een overkapping aan de uitbouw slaan we twee vliegen in één klap. Een overkapping biedt een beschutte plek om al vroeg in het jaar te genieten van de eerste zonnestralen. Ook kan het praktisch ingezet worden om fietsen droog te stallen of een gezellige veranda te creëren.

 

Houten uitbouw laten plaatsen

Het laten plaatsen van een uitbouw is niet niks. U heeft er lang over nagedacht en uitgekeken naar het moment dat de uitbouw geplaatst gaat worden. Voordat een aanbouw geplaatst kan worden moet er een hoop geregeld worden. Denk aan het uitzoeken en eventueel aanvragen van een vergunning, het plaatsen van een fundering en het aanleggen van elektra.

Bij Houtbouw Holland doorlopen we samen met u het volledige proces en adviseren we graag bij het nemen van de juiste stappen.

Zodra het ontwerp is goedgekeurd gaan wij in onze werkplaats aan de slag met bouwen en monteren. Ons montage team bouwt op locatie alle prefab panelen en wanden op.

Op locatie worden de onderdelen dan één voor één op hun plek gehesen. Op deze manier kunnen we binnen enkele dagen het plaatsen afronden en kan het genieten beginnen.

Vergunning

In de meeste gevallen kan een aanbouw aan de achterkant van uw woning vergunningsvrij worden geplaatst. Er kunnen per gemeente wel uitzonderingen zijn en daarom is het verstandig om dit op tijd te controleren. Dan kan via de website van het omgevingsloket: https://omgevingswet.overheid.nl/home.

Voor het plaatsen van een aanbouw aan de zijkant is soms een vergunning nodig. Voor een aanbouw aan de voorkant wordt zelden een vergunning verleend. Wij adviseren u graag en kunnen het aanvragen van de vergunning voor u uitvoeren.

Fundering voor een aanbouw

Om te voorkomen dat een aanbouw naar verloop van tijd gaat zakken is het belangrijk dat de juiste fundering wordt toegepast. De juiste fundering verschilt per situatie. Wij houden hier rekening mee in het offerteproces en adviseren u over welk grondwerk dan moet worden uitgevoerd.

Kosten van een houten aanbouw

De kosten van een houten aanbouw kunnen enorm uiteenlopen en zijn afhankelijk van veel verschillende factoren. Om te beginnen hebben factoren als het formaat van de aanbouw en het type hout en gevelbekleding invloed op de prijs. Maar ook kozijnen, het soort glas, dubbele openslaande deuren of bijvoorbeeld harmonicadeuren bepalen de uiteindelijke prijs.

Het is goed om te weten dat we bij Houtbouw Holland uitsluitend maatwerk bieden. Wij bieden geen prefab bouwpakketten.

We brengen graag uw wensen in kaart zodat we op basis daarvan meer informatie kunnen geven over de kosten van een houten aanbouw.

Veelgestelde vragen over een houten aanbouw

Hiervoor gelden algemene regels in Nederland. Dat wil zeggen, de regels kunnen per gemeente verschillen. Bij de meeste gemeenten in Nederland gelden voor de afmetingen van een aanbouw de volgende regels:

  • de uitbouw op uw achtererf mogen maximaal 30m2 zijn
  • Een uitbouw op uw achtererf mag maximaal 50% van uw achtertuin beslaan
  • Voor een uitbouw in uw voortuin is een vergunning nodig (deze worden zelden tot nooit verleend)

Meer informatie leest u in onze blogs over vergunning voor tuinkamers en vergunning voor schuren.

Bovenstaande zijn algemene regels die gelden voor de meeste gemeenten in Nederland. Het kan zijn dat de regelgeving in uw gemeente afwijkt. Dat kunt u zelf eenvoudig checken via deze website: https://omgevingswet.overheid.nl/home.

Ja, doorgaans is een aanbouw van hout goedkoper dan een stenen uitbouw. De materialen zijn goedkoper, het bouwen gaat sneller en ook het monteren van de prefab panelen op locatie is sneller vergeleken met een stenen uitbouw.