Douglas overkapping

Langer en meer genieten van uw tuin? Met een douglas overkapping creëert u meer zitruimte zodat u optimaal kunt genieten van uw tuin. Perfect om op een mooie zomeravond te genieten op een beschutte plek, onder uw overkapping in een sfeervolle zithoek.

Voor vrijwel alle overkappingen gebruiken wij douglas hout. Een douglas overkapping geeft een robuuste en tegelijk ook sfeervolle uitstraling. Verder kunnen we dit combineren met andere materialen zoals glazen zijwanden, schuifwanden of industriële wanden van glas.

We vertellen u op deze pagina graag meer over douglas hout en de verschillende soorten overkappingen.

Maak een afspraak

Wat zeggen onze klanten over

Houtbouw Holland

Als u kiest voor Houtbouw Holland geniet u de volgende voordelen:

— Eddy Schipper, eigenaar en houtliefhebber

verified

Hoogwaardige kwaliteit met standaard 10 jaar garantie

mood

Heldere communicatie staat bij ons hoog in het vaandel

forest

Wij geloven in de kracht van hout

psychiatry

Wij werken enkel met hout uit duurzaam beheerde bossen

Over douglas hout

Voor vrijwel al onze bouwwerken gebruiken we douglas hout. De natuurlijke kleur van Douglas zorgt voor een aantrekkelijke uitstraling en het hout is minder gevoelig voor houtschimmel, wat de levensduur van het hout verlengt.

Het in Nederland, Frankrijk of Duitsland geteelde douglas heeft aanvankelijk een licht geelbruine tint, die overgaat in oranjeachtig geelbruin met een warme uitstraling. Het hout van jonge, snelgroeiende bomen is iets roder van kleur.

Douglas is een duurzame keuze met een levensduur tot wel 75 jaar, wat het zeer geschikt maakt voor de ruige (Hollandse) buitenelementen. Daarnaast is deze houtsoort minder gevoelig voor schimmel en houtrot. Indien gewenst voorzien wij het hout van 2 lagen hoogwaardige kwaliteit beits.

Naast Douglas kunt u ook kiezen thermisch verduurzaamd naaldhout, Europees eiken en lariks douglas hout of Thermo Ayous hout. De adviseurs van Houtbouw Holland kunnen u alles vertellen over de verschillen, voor- en nadelen per houtsoort.

Ons hout komt uit verantwoord beheerde bossen en is voor zien van het FSC en/of PEFC keurmerk. Voor hout uit Europa is dit keurmerk overbodig omdat we in Europa hout kappen uit verantwoord beheerde bossen.

De voor- en nadelen van douglashout

De meeste voordelen zijn de alinea hierboven al genoemd. We zetten voor het gemak de belangrijkste voordelen nog even op een rij:

  • de natuurlijke en robuuste kleur
  • douglas valt onder duurzaamheidsklasse 3. Het is veel minder gevoelig voor houtschimmels dan vuren- of grenenhout.
  • uitstekende prijs- kwaliteit verhouding.

De mogelijke nadelen:

  • douglas is harshoudend, waardoor soms vettige vlekjes of streepjes op het geschaafde hout zichtbaar zijn.
  • om lang van uw douglas overkapping te kunnen genieten moet u het douglas hout behandelen met beits (om de 7 tot 10 jaar).
  • de meeste mensen vinden het mooi maar het is goed om te weten dat uw douglas overkapping in de loop van de jaren gaat verkleuren.

Douglas overkapping met schuur

Steeds vaker bouwen wij een schuur met douglas overkapping. Zo maakt u van uw schuur een multifunctioneel gebouw. Onder de overkapping kunt u een zithoek met tuinmeubels creëren, een buitenkeuken plaatsen of u kunt de overkapping gebruiken als stalling voor fietsen.

Heeft u iets minder ruimte nodig? Dan kunt u er ook voor kiezen om bij de overkapping een gedeelte als opslagruimte te gebruiken. Handig voor het opslaan van uw tuinmeubelen, BBQ en tuingereedschap.

Losstaande overkapping

Een losstaande overkapping van douglas wordt vaak gebruikt als carport voor een auto of om een sfeervolle zithoek onder te creëren. Bij een losstaande overkapping kunt u er ook voor kiezen om de wanden aan de zijkant (deels) dicht te laten maken. Bijvoorbeeld met een glaswand, glazen schuifwanden of lamellen voor een luxe uitstraling.

Overkapping aan uw woning

U kunt er natuurlijk ook voor kiezen de douglas hout overkapping aan uw woning vast te zetten. We spreken dan ook wel van een veranda. Ook voor een douglas overkapping die aan uw woning vast zit geldt dat u ervoor kunt kiezen de zijkant dicht te maken en aan de voorkant een schuifpui of glazen wanden te plaatsen. Op deze manier kunt u ook met lagere temperaturen van uw tuin genieten.

Overkapping met plat dak of schuin dak

Om vergunningsvrij een overkapping te plaatsen mag de goot niet hoger zijn dan 3 meter en mag de overkapping een plat dak of schuin dak hebben. Belangrijk is dat de nok van de veranda niet hoger is dan 5 meter. Bij een schuin dak kunt u kiezen voor een zadeldak of pannendak.

Douglas overkapping maatwerk

Bij Houtbouw Holland leveren we geen bouwpakketten. Al onze bouwwerken op maat gemaakt. Volledig afgestemd op uw wensen.

De overkapping wordt in onze werkplaats in onderdelen in elkaar gezet. Op locatie wordt dan de overkapping in prefab delen in gemonteerd. Op deze manier kunnen we een overkapping vaak in één dag plaatsen en kan daarna het genieten beginnen.

Douglas overkappingen van Houtbouw Holland

Sinds onze oprichting in 1948 door de grootvader van de huidige eigenaar, ademt Houtbouw Holland een grote liefde voor houtbewerking. Elke houten overkapping en grote schuur die onze werkplaats verlaat, ademt geschiedenis, vakmanschap en een ongeëvenaarde toewijding aan kwaliteit.

Onze passie voor hout begint bij de geur van vers gezaagd western red cedar of douglas, een duurzame houtsoorten die ons herinnert aan onze roots in de timmerwerkplaats. Wij geloven dat hout leeft, zelfs na het kappen, en dat elke plank een eigen verhaal vertelt.

Bij Houtbouw Holland staat de klant centraal. Wij streven ernaar uw droomschuur of overkapping te realiseren, afgestemd op uw eigen wensen en behoeften. Ons team luistert aandachtig, vraagt door en werkt samen met u aan een ontwerp dat niet alleen aan uw verwachtingen voldoet, maar deze ook overtreft. Wij zien elk bijgebouw als een harmonieus deel van uw omgeving en ontwerpen met een architectenblik, waarbij de gulden snede vaak onze leidraad is.

Veel gestelde vragen over een overkapping van douglas hout

Ja, dat kan. De doorrekening en constructieberekening van alle constructies worden gedaan door een ingenieursbureau en voldoen aan het bouwbesluit. Het bouwbesluit zegt hierover:
‘Zonnepanelen moeten zodanig geïnstalleerd worden dat ze de constructieve veiligheid van het gebouw niet in gevaar brengen. Dit betekent dat het dak sterk genoeg moet zijn om het gewicht van de zonnepanelen te dragen, inclusief de belasting door wind en sneeuw.’
Standaard bouwen we bij Houtbouw Holland ver boven de gestelde norm. Dat betekend dat al onze constructies en gebouwen voldoen aan windbelasting (NEN- EN 1991-1-4 – Eurocode 1: Belastingen op constructies – Algemene belastingen – Windbelasting) voor windgebied 1 (kuststrook en de Waddeneilanden). Dit doen we o.a. door al onze gebouwen te voorzien van een extra zware houten constructie.
Dat betekend dat u op al onze gebouwen en constructies zonnepanelen kunt plaatsen. Bent u van plan om zonnepanelen op uw overkapping van douglas hout te plaatsen? Wij denken graag met u mee over de beste oplossing.

Voor bijgebouwen, zoals een overkapping kunnen onder voorwaarden zonder vergunning worden gebouwd.

Een van de voorwaarden is dat een bijgebouw wordt voorzien van een plat dak of schuin dak (zadeldak of schilddak), de goothoogte niet hoger mag zijn dan 3 meter. De hoogte van de daknok niet meer dan 5 meter is en deze wordt verder begrensd volgens de formule: (afstand daknok tot de perceelsgrens (m) x 0,47) + 3 = maximale daknokhoogte (m).

Via deze link kunt u zelf controleren of een vergunning nodig is: https://omgevingswet.overheid.nl/home.

De meeste overkappingen bouwen wij met douglas hout. Dat geldt voor zowel de constructie als de gevelbekleding. Douglas is een duurzame keuze met een levensduur tot wel 80 jaar, wat het zeer geschikt maakt voor de ruige (Hollandse) buitenelementen. Daarnaast is deze houtsoort minder gevoelig voor schimmel en houtrot. Indien gewenst voorzien wij het hout van 2 lagen hoogwaardige kwaliteit beits. Voor een lange levensduur is onderhoud noodzakelijk. Wij adviseren het hout om de 7 tot 10 jaar te behandelen met verf of beits.

Meer informatie over de levensduur van douglas hout kunt u vinden in dit artikel: https://www.houtbouwholland.nl/blog/hoe-lang-gaat-douglas-hout-mee/