Wat zijn de voordelen van bouwen met hout?

Bouwen met hout; het is waarschijnlijk niet iets dat u heel vaak ziet. Toch gaat het wel degelijk gepaard met vele voordelen. Zo is bouwen met hout erg goed voor het milieu en is het zo sterk dat het aardbevingsbestendig is. Daarnaast zijn er nog veel meer voordelen aan bouwen met hout. Welke voordelen dat allemaal zijn, laten we u weten in de onderstaande tekst.

 

Voordelen bouwen met hout op een rijtje

Er zijn oneindig veel dingen die u kunt doen met hout. Om die reden is het dan ook onze favoriete bouwmateriaal. Bij Houtbouw Holland draait alles om bouwen met hout en dat is natuurlijk met een reden. Het is een geweldige materiaal; bomen geven zuurstof af en zonder zuurstof kunnen we niet leven. Daarnaast is hout onuitputtelijk en komen er voor iedere gekapte boom nieuwe bomen terug. Het hout raakt dus nooit op. Dat is bij bijvoorbeeld ijzer of beton wel anders.

De onuitputtelijkheid is slechts één van de voordelen van het bouwen met hout. Zo is houtbouw bijvoorbeeld ecologisch gezien ook erg goed voor het milieu. De groei van hout vermindert de CO2-uitstoot. Bovendien heeft de verwerking van grondstof naar product weinig effect op het milieu. Daarnaast komt er tijdens het bouwen van een stalen constructie liefst vijftien keer zoveel zwaveldioxide vrij in de atmosfeer dan bij een houten constructie.

 

Goedkoop bouwen met hout

Ten opzichte van het bouwen op de ‘traditionele’ manier bespaart bouwen met hout tot wel vijftien keer zoveel water en ook is een houtbouw-constructie, ondanks dat u het misschien niet verwacht, licht en sterk. Daardoor is het geschikt voor veilig en langdurig – 40 tot 300 jaar – gebruik en is het bouwwerk zelfs aardbevingsbestendig! Op korte termijn is het wellicht wat duurder, maar op lange termijn kunt u goedkoop bouwen met hout. Het is een stuk sneller klaar dan traditionele constructies en als u kiest voor bijvoorbeeld zonnepanelen en een dik isolatiepakket, bespaart u op lange termijn veel geld doordat u minder elektriciteit en gas verbruikt.

 

Nadelen bouwen met hout

Naast alle voordelen kent het bouwen met hout vanzelfsprekend ook een aantal dingen die minder fijn zijn. Zo heeft een houten constructie net wat meer onderhoud nodig en om die reden moet het zo nu en dan dus ook worden behandeld. Een houten gebouw heeft bijvoorbeeld bescherming nodig tegen schimmels en insecten die het hout aantasten.

U zou het tekort aan vakmensen ook als één van de nadelen van het bouwen met hout kunnen zien, maar gezien het feit dat Houtbouw Holland genoeg specialisten in huis heeft moet dat geen probleem zijn. Hetzelfde geldt voor de kosten; de materiaalkosten van houtbouw zijn dan wel zo’n tien procent duurder dan de ‘traditionele’ bouw, maar op lange termijn bespaart u zoals hierboven uitgelegd juist weer geld.

 

Juiste kwaliteit en verantwoord beheerde bomen gegarandeerd

Kiest u bij het bouwen van uw houten schuur voor Houtbouw Holland, dan bent u verzekerd van juiste kwaliteit. Bovendien is het hout dat wij gebruiken afkomstig uit verantwoord beheerde bossen. Wij garanderen dat het hele proces van A tot Z wordt uitgevoerd met veel aandacht voor kwaliteit en bovendien beschikken wij over deskundige medewerkers, die middels de modernste bouwtechnieken en eersteklas materialen altijd exact opleveren wat er wordt gevraagd. Denk hierbij niet alleen aan luxe maatwerk schuren, maar ook aan tuinkamers, veranda’s en schuurwoningen. U bepaalt wat er moet worden gebouwd en wij regelen de rest.

 

Interesse? Vraag een offerte aan!

Bent u onder de indruk geraakt van de voordelen van het bouwen met hout en ziet u het zitten om binnenkort te genieten van een prachtige houten op maat gemaakte schuur door Houtbouw Holland? Vraag dan een offerte aan of neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken of informatie te vergaren.