Hoe lang gaat douglas hout mee?

Het grootste gedeelte van de schuren en bouwwerken maken we met douglas hout. Dat geldt voor zowel de constructiebalken als voor de gevelbekleding. Douglas hout is sterk, heeft een mooie kleur, is zeer geschikt voor buitengebruik en douglas hout heeft een goede prijs- kwaliteitsverhouding.

Helaas lezen en horen we dat er geregeld misverstanden ontstaan over de duurzaamheid van douglas hout en hoe lang douglas hout mee gaat. Douglas houten schuren en gebouwen die wij bouwen gaan tot wel 75 jaar mee. Dat geldt voor zowel de constructie als voor de gevelbekleding. Hoe dat precies zit leggen we u uit in dit artikel.

In het kort

  • Duurzaamheidsklassen geven aan in hoeverre een houtsoort op natuurlijke wijze bestand is tegen schimmel en insecten. Om dit te bepalen wordt hout onbehandeld in de grond gestopt.
  • Douglas hout valt in duurzaamheidsklasse 3
  • Bij het bouwen met hout stoppen we nooit hout in de grond. We bouwen op een betonfundering en plaatsen het hout altijd ruim boven de grond.
    Onze schuren en gebouwen van douglas hout gaan ruim 75 jaar mee.

Over douglas hout

De in Noordwest Europa groeiende Douglasspar heeft vers gezaagd, meestal een licht geelbruine kleur die op den duur verkleurt tot fraai oranjeachtig geelbruin. Van snel gegroeide, tamelijk jonge bomen is het hout meer roodachtig van kleur. Douglas is harshoudend, waardoor soms vettige vlekjes of streepjes op het geschaafde hout zichtbaar zijn.

Douglas heeft een grove structuur en is behoorlijk sterk. Douglas is daarom voor vele toepassingen geschikt, zowel binnen als buiten. Douglas valt onder duurzaamheidsklasse 3. Het is veel minder gevoelig voor houtschimmels dan vuren- of grenenhout. Douglashout is een zeer populaire houtsoort voor buitengebruik door de goede prijs- kwaliteit verhouding.
Douglas hout: duurzaamheidsklasse 3

Volgens de Europese norm EN 350.2 worden houtsoorten ingedeeld in duurzaamheidsklassen. De norm helpt bij het bepalen van de natuurlijke duurzaamheid tegenover biologische aantasting zoals schimmels en insecten. Deze norm werd in de jaren 90 geïntroduceerd door de Europese Commissie voor Normalisatie (CEN).

Deze Europese norm biedt richtlijnen om houtsoorten in te delen in 5 verschillende klassen:

Klasse 1 Zeer duurzaam 25+ jaren
Klasse 2 Duurzaam 15 tot 25 jaren
Klasse 3 Matig duurzaam 10 tot 15 jaren
Klasse 4 Weinig duurzaam 5 tot 10 jaren
Klasse 5 Niet duurzaam minder dan 5 jaar

Douglas hout valt in duurzaamheidsklasse 3. Op basis daarvan zou douglas hout 10 tot 15 jaar mee moeten gaan. Toch zeggen wij: onze douglas schuren gaan ruim 75 jaar mee. Hoe zit dat precies? Daarvoor is het goed om te weten hoe een duurzaamheidsklasse wordt bepaald in relatie tot hoe wij douglas hout gebruiken voor het bouwen van schuren en gebouwen.

Het bepalen van een duurzaamheidsklasse voor hout

De EN 350-2 norm biedt richtlijnen voor het classificeren van hout op basis van zijn natuurlijke duurzaamheid. Met andere woorden, om de duurzaamheidsklasse van douglas hout te bepalen wordt er een onbehandeld stuk douglashout diep in de grond gestoken. Vervolgens wordt gekeken hoe lang het hout mee gaat. Onder deze omstandigheden gaat douglas hout 10 tot 15 jaar mee.

Een belangrijke regel voor het bouwen met hout: steek hout nooit in de grond. Voor al onze gebouwen geldt dat we nooit hout in de grond stoppen. We bouwen altijd op een betonfundering waarbij douglas hout ruim boven de grond wordt geplaatst.

Wanneer u informatie opzoekt over hoe lang douglas hout mee gaat. Zult u vrijwel altijd een levensduur van 10 tot 15 jaar tegenkomen, gebaseerd op duurzaamheidsklasse 3. Deze levensduur is dus alleen van toepassing wanneer u douglas hout onbehandeld in de grond stopt.

Douglas hout en gevelbekleding gaat ruim 75 jaar mee

De manier waarop we bij Houtbouw Holland douglas hout gebruiken voor het bouwen van schuren, tuinkamers en houtbouw woningen gaat douglas hout ruim 75 jaar mee. Dat geldt voor zowel de constructie als voor de douglas houten gevelbekleding. Voorwaarde hiervoor is wel dat er altijd ruim boven de grond op een fundering wordt gebouwd.

Douglas hout onderhouden om levensduur te verlengen

Om de levensduur van douglas hout te verlengen is het belangrijk dat douglas hout periodiek wordt onderhouden. Ons advies is om douglas hout om de 7 tot 10 jaar te onderhouden met verf of beits.