Heeft u voor een tuinkamer een vergunning nodig?

Een tuinkamer of veranda in de tuin is dé perfecte oplossing om meer en langer in en van uw tuin te kunnen genieten. Maar aan het bouwen van een tuinkamer of veranda zijn wel regels verbonden. En in sommige (uitzonderlijke) gevallen heeft u daarvoor ook een vergunning nodig. Daarom is het altijd verstandig om vooraf goed te informeren naar de mogelijkheden of uw tuinkamer vergunningsvrij geplaatst mag worden.

Goed om te weten; wij hebben vier standaard tuinkamers ontworpen die altijd vergunningsvrij geplaatst mogen worden.

Regels voor het plaatsen van een tuinkamer

Er zijn een aantal regels waar een tuinkamer aan moet voldoen. Zodat u een tuinkamer kan plaatsen zonder vergunning. Hoewel de regels per gemeente kunnen veranderen kunt u er vanuit gaan dat onderstaande regels voor iedere gemeente in Nederland gelden.

 • De tuinkamer, tuinkantoor of veranda moet voorzien zijn van een plat dak of schuin dak (zadeldak of schilddak)
 • De goothoogte mag niet hoger zijn dan 3 meter
 • De hoogte van de daknok mag niet hoger zijn dan 5 meter. Gebruik hiervoor de volgende formule: (afstand daknok tot de perceelsgrens (m) x 0,47) + 3 = maximale daknokhoogte (m).
 • De tuinkamer moet ten minste 1 meter van de erfgrens geplaatst worden
 • De tuinkamer moet ten minste 1 meter achter de voorgevel van het hoofdgebouw geplaatst worden.

Kortom: hoe dichter bij de perceelgrens, hoe minder hoog een dak dus mag zijn! En zolang u de tuinkamer aan de achterzijde van uw woning plaatst, is de kans klein dat u een vergunning nodig het.

Uitleg van een aantal termen

 • Daknok: Dit is het hoogste punt van een dak, waar twee dakvlakken bij een schuin dak elkaar ontmoeten.
 • Zadeldak: Een zadeldak lijkt op de vorm van een paardenzadel. Het bestaat uit twee tegenover elkaar liggende schuine dakvlakken die samenkomen in een punt of daknok. Dit is een veelvoorkomend daktype in Nederland, vaak gezien bij huizen en schuren.
 • Schilddak: Een schilddak is vergelijkbaar met een zadeldak, maar heeft vier schuine zijden in plaats van twee. Deze dakvorm heeft geen verticale zijden of gevels, waardoor het dak aan alle zijden afloopt.
 • Goothoogte: Dit is de hoogte van de dakgoot ten opzichte van de grond. Bij het bouwen van een tuinkamer is het belangrijk dat deze goothoogte niet hoger is dan 3 meter om aan de vergunningsregels te voldoen.
 • Erfgrens: Dit is de grenslijn van uw perceel, de lijn die uw eigendom scheidt van dat van uw buren of van de openbare weg. Wanneer u een tuinkamer bouwt, moet deze minimaal 1 meter van deze erfgrens geplaatst worden.

Hoe groot mag een tuinkamer zijn?

Om paal en perk te stellen aan het dichtslibben van het achtererfgebied te kunnen stellen zijn er regels die de maximale oppervlaktematen bepalen. De maten zijn gekoppeld aan de grootte van het bebouwingsgebied.

 • Bebouwingsgebied is kleiner dan of gelijk aan 100 m², dan bedraagt de oppervlakte van alle bijbehorende bouwwerken tezamen maximaal 50% van dat gebied.
 • Bebouwingsgebied groter dan 100 m² en kleiner dan of gelijk aan 300 m²: 50 m², vermeerderd met 20% van het deel van het bebouwingsgebied dat groter is dan 100 m².
 • Bebouwingsgebied groter dan 300 m², dan mag 90 m² worden bebouwd, vermeerderd met 10% van het deel van het bebouwingsgebied dat groter is dan 300 m² tot een maximum van 150 m².

Controleren of u een vergunning moet aanvragen

Bij twijfel is het altijd verstandig om te controleren of u een vergunning moet aanvragen. Dat kan via deze website: https://omgevingswet.overheid.nl/checken

Door een uitgebreide vragenlijst in te vullen kunt u zelf controleren of er een vergunning nodig is om uw tuinkamer te plaatsen. Komt u er niet helemaal uit? Wij helpen u graag.

Tuinkamer op maat laten maken

Met de juiste informatie over vergunningsvrij bouwen is het (eindelijk) tijd voor de volgende stap; het bouwen van uw tuinkamer! Bij Holland Houtbouw helpen we u graag bij het op maat maken van uw tuinkamer. Hierbij verwerken we al uw wensen in een ontwerp en komen we samen tot het uiteindelijke resultaat. Daarnaast bieden we ook vier standaard tuinkamers. Deze tuinkamers zijn zo ontworpen dat ze altijd vergunningsvrij geplaatst mogen worden (mits op de juiste plek op perceel). Iedere tuinkamer heeft zijn eigen unieke stijl en kenmerken.

Naar de vergunningscheck: https://omgevingswet.overheid.nl/checken