Eiken of douglas? De verschillen op een rijtje!

Eikenhout en douglashout zijn beide houtsoorten die in Nederland veel worden gebruikt.  Bent u van plan om een schuur of overkapping te laten bouwen? Dan is de kans groot dat u zich heeft afgevraagd of u het beste voor douglas of eiken kunt gaan. Beide houtsoorten zijn immers geschikt voor uiteenlopende toepassingen voor binnen en buiten. Weet u nog niet zeker of u eiken of douglas moet gebruiken? In deze blog zetten we de verschillen tussen douglas- en eikenhout voor u op een rijtje, zodat het makkelijker wordt om een keuze te maken!

 

Verschil douglas en eiken in prijs

Speelt de prijs een belangrijke rol in de keuze die u maakt tussen eiken- of douglashout? Dan is de keuze snel gemaakt! Eikenhout is namelijk een stuk duurder dan douglashout. Vaak is douglashout zelfs de helft goedkoper dan eikenhout. Daarom kiest men vaak voor douglashout.

 

Duurzaamheid

Ook op het gebied van duurzaamheid bestaat er een verschil tussen douglas en eiken. Waar onbehandeld douglashout (dat valt in duurzaamheidsklasse 3) in principe al redelijk duurzaam is met een minimale levensduur van 15 tot 20 jaar, is onbehandeld eikenhout nóg duurzamer. Eikenhout valt namelijk in duurzaamheidsklasse 2 en heeft zodoende een minimale levensduur van liefst 25 jaar.

 

Eiken of douglas: de uitstraling en behandeling

Naast de prijs en de duurzaamheid bestaat er nog meer verschil tussen douglas en eiken. Zo is ook de uitstraling natuurlijk niet onbelangrijk. Eikenhout staat bekend om de robuuste en nostalgische uitstraling, dat onder andere wordt veroorzaakt door de looizuurvlekken die in eikenhout kunnen ontstaan. De liefhebbers vinden het hout om die reden in de loop der jaren alleen maar mooier worden. Ook douglashout, dat een warme en natuurlijke uitstraling heeft, verandert met de jaren. In de loop der tijd vergrijst onbehandeld douglashout namelijk gelijkmatig.

Voor de optimale levensduur van zowel eikenhout als douglashout adviseren de experts van Houtbouw Holland om de beide houtsoorten altijd te behandelen met de juiste beits. Middels de juiste manier van onderhouden gaat uw overkapping of schuur hierdoor vele tientallen jaren mee. Hierover kunnen onze specialisten u uiteraard adviseren.

 

Douglashout van Houtbouw Holland

Het grootste gedeelte van het hout dat Houtbouw Holland gebruikt is douglas, afkomstig van de douglasspar. De oorsprong van de boom ligt in Noord-Amerika. In de negentiende eeuw werd hij naar Europa gehaald. De boom bleek goed bestand tegen het West-Europese klimaat en is inmiddels in grote getale aangeplant. Het kernhout van de Douglasspar kenmerkt zich door de roze tot rood-bruinachtige kleur. Het spinhout kenmerkt zich door de bleekbruine kleur. Na verloop van tijd verkleuren zowel kern- als spinthout tot geelachtig bruin. Het douglashout dat Houtbouw Holland gebruikt komt veelal uit landen als Frankrijk en Duitsland.

 

Eikenhout van Houtbouw Holland

Er zijn meerdere soorten Eiken, maar Houtbouw Holland gebruikt uitsluitend Europees Eiken. Dit is het traditionele Eikenhout, waarvan onder andere de klassieke Eiken meubelen en gebintconstructies van oude boerderijen gemaakt werden. Het kernhout van Eiken kenmerkt zich door de geelbruine tot donkerbruine kleur. Het spinhout heeft een bleekbruine (soms vrij witte) kleur. Eikenhout varieert sterk van kwaliteit en structuur en daarom wordt hier sterk op gecontroleerd door ons en onze leveranciers.

 

Vragen over douglas of eiken? Neem eens contact op met Houtbouw Holland!

Bij Houtbouw Holland weten we alles over (het verschil tussen) douglas en eiken. U bent hier dan ook aan het juiste adres voor een douglas of eiken overkapping, schuur of ander bouwwerk. Bent u benieuwd of Houtbouw Holland ook iets voor u kan betekenen? Schroom dan niet om eens een kijkje te nemen bij onze producten om meer inspiratie op te doen voor uw eigen op maat gemaakte houten bijgebouw. Heeft u meer informatie nodig over het verschil tussen douglas en eiken? Dan kunt u contact opnemen!