Paardenstal laten bouwen

Op zoek naar een paardenstal? Bij Houtbouw Holland hebben we tientallen paardenstallen geplaatst door heel Nederland. Sinds 1948 leveren wij ambachtelijk maatwerk en zijn we gespecialiseerd in het op maat bouwen van houten paardenstallen. Wij staan klaar om u te informeren over onze mogelijkheden.

De zoektocht naar de juiste paardenstal hangt af van verschillende factoren. Allereerst natuurlijk de beschikbare ruimte en het aantal paarden. Kiest u voor een schuilstal of een paardenstal met een wasplaats? En heeft u gedacht aan voldoende opslagruimte? Aan de hand van enkele voorbeelden kunt komen we tot een paardenstal die we helemaal voor up maat maken.

Maatwerk schuren

Van Houtbouw Holland

Maatwerk schuren

Van Houtbouw Holland

Soort

Vierkante meters

Sortering

Als u kiest voor Houtbouw Holland geniet u de volgende voordelen:

— Eddy Schipper, eigenaar en houtliefhebber

verified

Hoogwaardige kwaliteit met standaard 10 jaar garantie

mood

Heldere communicatie staat bij ons hoog in het vaandel

forest

Wij geloven in de kracht van hout

psychiatry

Wij werken enkel met hout uit duurzaam beheerde bossen

Verschillende soorten paardenstallen

Al sinds 1948 bouwen wij paardenstallen op maat

Schuilstal

Een schuilstal plaatsen we vaak in open weides en biedt bescherming aan paarden tegen weersomstandigheden. Wij kunnen een schuilstal volledig op maat inrichten en voorzien van extra’s zoals een luifel, opslag en een wasplaats.

Loopstal

Een loopstal heeft qua indeling een ander uiterlijk dan een standaard paardenstal. De stal is niet voorzien van boxen, maar biedt één open ruimte waarin paarden vrij kunnen bewegen. We kunnen een loopstal volledig op maat bouwen, waarbij we rekening houden met uw specifieke wensen.

Paardenstal/boxstal

Dit type paardenstal bestaat uit verschillende boxen waar paarden individueel kunnen worden gestald. Elke box kan worden voorzien van een eigen staldeur, raamwerk en op maat gemaakte boxwanden. We bieden verschillende paardenstallen aan, variërend van een stal met één box tot een paardenstal met tien of meer boxen.

Paardenstal op maat laten bouwen

Een kapschuur met openslaande deuren naar de opslag, een aantal paardenboxen, een wasplaats voor uw paarden en een veranda met loungedeelte. Het behoort allemaal tot de mogelijkheden.

Aan het laten maken van een paardenstal op maat gaan veel keuzemomenten vooraf. Wij helpen u graag met het bouwen van een paardenstal die naadloos aansluit op uw wensen, waarbij rekening wordt gehouden met de omgeving, uw budget en de paarden.

Houtsoorten

Bij het bouwen van een paardenstal is het belangrijk om voor een houtsoort te kiezen dat goed bestand is tegen Nederlandse weersomstandigheden. In de meeste gevallen bouwen wij stallen met Douglas hout. Dit hout is veel minder gevoelig voor houtschimmels dan vuren- en grenenhout. Ook een paardenstal van eikenhout behoort tot de mogelijkheden.

Advies op locatie

Een paardenschuur moet bij de omgeving passen. Daarom komen we graag bij u op locatie langs om de mogelijkheden te bespreken. Samen overleggen we welke houtsoorten het beste zijn en wat de optimale indeling van de paardenschuur is.

Bouwvergunning

In sommige gevallen heeft u toestemming van uw gemeente nodig voor het plaatsen van een houten paardenstal of schuilstal. Houtbouw Holland zoekt voor u alle zaken rondom de bouwvergunning uit en verzorgt de aanvraag geheel vrijblijvend voor u.

Plaatsing op locatie

In onze werkplaats bouwen we alle prefab onderdelen van uw houten paardenstal. Zodra dit is afgerond, plaatsen onze ervaren monteurs de stal op locatie. De prefab onderdelen worden één voor één op hun plaats gehesen. Dit proces verloopt erg snel en is ook nog eens interessant om te zien.

Binnen enkele dagen staat uw droomstal er en kan het genieten beginnen. Wij geven 10 jaar garantie op alle onderdelen, zoals dakbedekking, fundering, kozijnen, houtkwaliteit, constructie en alle bewegende delen.

Veel gestelde vragen over het bouwen van een paardenstal

Het bouwen van een paardenstal kan ik in veel gevallen vergunningsvrij. Dit kan wel verschillen per gemeente en is onder andere afhankelijk van afmetingen stal en de afmetingen van het perceel. Wij nemen dit hele proces voor u uit handen.

Omgevingsvergunning voor bouwen: Dit is de meest voorkomende vergunning die nodig is bij het bouwen van een paardenstal. Deze vergunning controleert of uw bouwplan voldoet aan de bouwvoorschriften, het bestemmingsplan en andere relevante regelgeving.

Of een vergunning nodig is, hangt grotendeels af van de grootte van de stal. Voor een kleine schuilstal kan in sommige gemeenten vergunningsvrij gebouwd worden, maar voor grotere paardenstallen is vaak een vergunning vereist. Ook spelen het gebruik van de stallen (voor eigen paarden of commercieel gebruik) en de locatie een rol bij de vraag of er een vergunning nodig is. Bij het bouwen van een paardenstal nemen wij het hele vergunningstraject voor onze rekening.

Via deze link kunt u zelf controleren of een vergunning nodig is: https://omgevingswet.overheid.nl/home.

Voor de bouw van de meeste stallen wordt gekozen voor Douglas hout. Het in Nederland, Frankrijk of Duitsland geteelde Douglas hout heeft aanvankelijk een licht geelbruine tint, die overgaat in oranjeachtig geelbruin. Het hout van jonge, snelgroeiende bomen is iets roder van kleur.

Douglas hout is een duurzame keuze met een levensduur tot wel 75 jaar. Douglashout gevelbekleding gaat 20 tot 30 jaar mee. Behandeld douglashout (mits goed onderhouden) gaat tot wel 75 jaar mee.
Daarnaast is Douglas hout minder gevoelig voor schimmel en houtrot.

Naast Douglas hout kunt u ook kiezen voor thermisch verduurzaamd naaldhout , Europees eiken en western red cedar.

Ja, paardenstallen moeten voldoen aan diverse wettelijke eisen, vastgelegd in het Bouwbesluit, het Activiteitenbesluit milieubeheer, de Wet dieren en lokale verordeningen. Bij Houtbouw Holland zijn we goed op de hoogte van deze regels en zorgen we ervoor dat uw houten paardenstal aan alle wettelijke eisen voldoet. Hier zijn enkele algemene regels:

  • Minimumafmetingen voor paardenstallen (volgens richtlijnen van de Sectorraad Paarden):
    • Voor pony’s (tot ongeveer 1,48 m schofthoogte): de stal dient minimaal 3×3 meter te zijn.
    • Voor paarden (vanaf ongeveer 1,48 m schofthoogte): de stal wordt idealiter minimaal 3×3,5 meter of 3,5×3,5 meter aanbevolen, afhankelijk van de grootte en het ras van het paard.
  • Voldoende ventilatie om de luchtkwaliteit te optimaliseren en de temperatuur te reguleren.
  • Veiligheid en het gebruik van antislipvloeren die eenvoudig te onderhouden zijn.

Ja, dat kan. De doorrekening en constructieberekening van alle constructies worden gedaan door een ingenieursbureau en voldoen aan het bouwbesluit. Het bouwbesluit zegt hierover:
‘Zonnepanelen moeten zodanig geïnstalleerd worden dat ze de constructieve veiligheid van het gebouw niet in gevaar brengen. Dit betekent dat het dak sterk genoeg moet zijn om het gewicht van de zonnepanelen te dragen, inclusief de belasting door wind en sneeuw.’
Standaard bouwen we bij Houtbouw Holland ver boven de gestelde norm. Dat betekend dat al onze constructies en gebouwen voldoen aan windbelasting (NEN- EN 1991-1-4 – Eurocode 1: Belastingen op constructies – Algemene belastingen – Windbelasting) voor windgebied 1 (kuststrook en de Waddeneilanden). Dit doen we o.a. door al onze gebouwen te voorzien van een extra zware houten constructie.
Dat betekend dat u op al onze gebouwen en constructies zonnepanelen kunt plaatsen. Bent u van plan om zonnepanelen op uw paardenstal te plaatsen? Wij denken graag met u mee over de beste oplossing.

Ook een schuur vanHoutbouw Holland?

Vraag dan een vrijblijvende offerte of gratis brochure aan.

Vraag een offerte aanBrochure aanvragen